Linjeoversigter

- bus-, sporvogns- og jernbanelinjer i HT/HUR/Movia/DOT-området

Hvordan har bus-, sporvogns- og jernbanelinjerne kørt i hovedstadsområdet lige siden starten i 1847 og frem til i dag? Og hvad er historien for entreprenørerne, som har kørt for HT, HUR og Movia siden 1974. Find svaret i 'Kollektiv trafik i hovedstadsområdet', som er udgivet april 2020 som 'Busser og jernbaner i hovedstasområdet' - med en ny Del 5 udgivet i april 2021. Værket er delt op i fem dele og fylder i alt 2049 A4-sider, så der er mange hidtil ukendte detaljer.

Linjeoversigten (Del 1) dækker alle tidligere og nuværende sporvogns- og buslinjer i hovedstadsområdet - uanset om de har kørt med hestekraft, damp, elektricitet, benzin, diesel eller gas, og uanset om de har kørt på skinner, asfalt, brosten eller anden belægning, eller de har sejlet i havnen. I særskilte dokumenter kan man desuden finde tilsvarende oversigter for jernbanestrækninger i hovedstadsområdet (Del 2) og en oversigt hvor ændringerne er sorteret kronologisk (Del 3).

Del 4 er en omtale af de 64 entreprenører/operatører, som har kørt for HT/HUR/Movia siden HT’s etablering i 1974 (Del 4). Mens Del 1-3 remser alle kendte ændringer op én for én, er Del 4 mere beskrivende om busvognmændenes historie tilføjet fotos og oversigter over, hvilke linjer de forskellige garager har kørt hvornår.

En ny Del 5 udgivet i april 2021 omfatter skibs-, færge- og bådruter, men i stedet for geografisk blot at dække hovedstadsområdet som de øvrige dele, er det geografiske område her udvidet, så Sjælland og Lolland-Falster og sydhavsøerne samt sejlruter herfra og sejlruter mellem Sverige og Bornholm er med.

Du kan læse mere om værket på Myldretid, hvor Thomas har omtalt og anmeldt det. Tak for det!

Jeg udgiver det efter gui-tar-princippet. Jeg gi'r dig dokumentet gratis. Til gengæld håber jeg, at jeg kan ta' imod rettelser, tilføjelser, forslag, præciseringer, dokumenterende eller supplerende materiale el.lign. fra dig. Med din hjælp kan en senere udgave blive endnu bedre og endnu mere korrekt.

Vil du have værket (5 pdf-filer, 24 MB) tilsendt, så send mig en mail på jesperincopenhagen@gmail.com. Dokumenterne må ikke videredistribueres eller uploades på internettet uden forudgående aftale. Er andre interesseret i oversigten, så bed dem om at kontakte mig!

Du kan se nyere linjeændringer - fra efter linjeoversigterne er udgivet - på sporvejsforum.dk. Her kan du også komme med rettelser, tilføjelser, kommentarer og præciseringer til linjeændringerne.

Klik her for at læse om et elektronisk arkiv, hvor du kan få adgang til tusindvis af linjekort, trafikkort og køreplaner

Mvh. Jesper

Efterlysning

Hvis du har nedenstående, håber jeg, at jeg enten må låne det (HT Nyt) eller få det. Som tak for du adgang til det elektroniske ”arkiv 2” nævnt på arkiv.zone20.dk.

Oversigten nedenfor er opdateret 9. december 2022

KS/HT

DSB Storstrøms Trafikselskab Vestsjællands Trafikselskab Øvrigt